Dlaczego ekspres do kawy ciśnieniowy przygotuje lepszą kawę niż ekspres przelewowy?

Ekspres przelewowy jeszcze niedawno królował w naszych kuchniach – małe wymiary, niska cena, możliwość zaparzenia większej ilości napoju naraz i prostota użytkowania decydowały o tym, że chętnie z niego korzystaliśmy każdego dnia. Jednak ekspresy przelewowe sukcesywnie, z roku na rok, ustępują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych ekspresom ciśnieniowym. Dlaczego kawa, zaparzona przez ekspres ciśnieniowy, będzie smaczniejsza i zdrowsza?

Ekspres przelewowy – wrząca woda przelewa się przez filtr napełniony mieloną kawą – w związku z długim kontaktem wody z kawą (tak jak w przypadku tzw. „kawy po turecku”) do napoju dostaje się więcej kofeiny.

Ekspres niskociśnieniowy – woda jest tłoczona pod ciśnieniem 3,5 bara przez kolbę z kawą. W związku z tym że woda jest doprowadzana do wrzenia w temperaturze 100 stopni, smak kawy jest bardzo intensywny; czasem wręcz smakuje, jakby była przypalona.

Ekspres wysokociśnieniowy – czas parzenia, czyli zetknięcia się zmielonych ziaren z wodą, jest bardzo krótki. Temperatura wody w takich ekspresach jest zwykle zaprogramowania między 92 a 96 stopni, co umożliwia uzyskanie idealnego naparu i wydobycie najlepszego aromatu. To tak jak z ciśnieniem – na kartonach ekspresów wysokociśnieniowych (zarówno automatycznych, jak i kolbowych) znajdziemy zwykle informację, że mają one 15 bar. W praktyce jednak uzyskują one około 9 bar, czyli około 3-krotnie wyższe niż w przypadku ekspresów niskociśnieniowych. Ekspresy kapsułkowe z którymi się spotkałam chwalą się 19 barami.

Gdy ciśnienie jest za niskie, urządzenie nie jest w stanie wydobyć całego i pełnego aromatu z ziaren, gdy zaś jest zbyt wysokie, podobno do napoju mogą się wydobyć składniki będące efektem ubocznym palenia ziaren (powstające w wyniku ich obróbki cieplnej)

Gdy więc chcemy pić dobrą kawę i stajemy przed wyborem – ekspres przelewowy czy wysokociśnieniowy? – zdecydowanie zachęcam do zainwestowania w ten drugi!

Comments

  1. Do tej pory w zupełności wystarczał mi ekspres przelewowy. Głównie z wygody i przyzwyczajenia. Jednak moje zdanie się zmieniło gdy spróbowałem kawy z ciśnieniowego ekspresu. Zupełnie inny napój. Nigdy bym nie przypuszczał, że to może tak dobrze smakować. Obecnie staram się znaleźć odpowiedni do mojego mieszkania. Jest to spory wydatek dlatego, mam nadzieje kupić raz a porządnie bez zbędnych wydatków na dodatkowe wydatki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *