Jaka kawa do ekspresu – kawa ziarnista, mielona czy w kapsułkach?

Wybierając ekspres do kawy nie zapominajmy, że każdy z nich przygotowuje kawę kupioną w innej formie. W sklepach dostępna jest kawa ziarnista, mielona, w saszetkach i w kapsułkach. Jaka jest różnica między tymi rodzajami kawy i która jest najlepsza?

KAWA ZIARNISTA

Napój przygotowany z kawy ziarnistej jest moim zdaniem najlepszy, bo najbardziej aromatyczny. Już sam zapach świeżo zmielonej kawy działa orzeźwiająco i energetyzująco. Amatorom kawy ziarnistej potrzebny będzie ekspres automatyczny (z wbudowanym młynkiem) który zmieli kawę przed samym jej zaparzeniem. Oczywiście, posiadacze pozostałych ekspresów również mogą z niej korzystać, jednak muszą zaopatrzyć się dodatkowo w dobry młynek do kawy. Plusem kawy ziarnistej jest to, że podczas przechowywania – również w ekspresie, w pojemnik na ziarna – nie traci ona swojego aromatu. Dobra kawa ziarnista kosztuje od 50 zł i więcej za 1 kg, ale z tej ilości można przygotować (w zależności od mocy) od 100 aż do 140 kaw.



KAWA MIELONA

Może być stosowana w ekspresach kolbowych, przelewowych i typu mokka. Co więcej, niektóre ekspresy automatyczne również posiadają funkcję użycia kawy mielonej jako alternatywę ziaren. Kawa do ekspresu jest zmielona zwykle na większe kawałki niż ta do parzenia „po turecku”. Kupując kawę mieloną często nie zwracamy na to uwagi, ale większość kaw mielonych dostępnych w sklepach może być również użyta w ekspresie. Minusem kawy mielonej jest fakt, że nawet starannie przechowywana po otwarciu opakowania, szybko traci swój aromat.



KAWA W SASZETKACH

To nic innego , jak kawa mielona, tylko zamknięta w okrągłych saszetkach, podobnych do tych z herbatą. Służy ona parzeniu napoju w ekspresach kolbowych z oznaczeniem E.S.E. Plusami tego rozwiązania są łatwe utrzymanie ekspresu w czystości (kolby nie trzeba myć po każdym parzeniu) oraz pewność zawsze idealnej porcji kawy. Saszetki mają uniwersalne wymiary, stąd też do ekspresu kolbowego można używać saszetek dowolnej marki.



KAWA W KAPSUŁKACH

Jest to również kawa mielona. Kapsułki są wykonane z metalu lub plastiku, dlatego też każda porcja kawy jest hermetycznie i próżniowo zapakowana i może być przechowywana niezależnie bez utraty walorów smakowych. Stosowane są tylko w specjalnych ekspresach kapsułkowych, co więcej każdy producent ma swój kształt kapsułki – dlatego nie można stosować ich zamiennie.


Comments

  1. witam w klubie, też jestem wielką fanką kawy ziarnistej 🙂 co do mielenia i młynka, to warto żeby ekspres miał ceramiczny, bo wtedy nie ma ryzyka przypalenia kawy, i ona zachowuje cały aromat. ja mam właśnie ekspres saeco z takim młynkiem i kawa wychodzi świetna, czy to zwykłe espresso czy jakaś mleczna 🙂

  2. Jak dla mnie zdecydowanie ziarnista, świeżo mielona. Kapsułki czy saszetki nigdy nie będą tak dobre. Aczkolwiek wszystko jest kwestią gustu.

    1. Teoretycznie kawa w kapsułkach też jest świeżo mielona, aczkolwiek nie ukrywam że oprócz smaku ważny jest też ten super – aromat kawy, kiry samodzielnie mieli się ziarna przed zaparzeniem 🙂

  3. Kiedyś piłem tylko z kapsułek, ale w końcu kupiłem młynek i parzę sam w domu. Jest o wiele lepsza niż te wszystkie kwaśne kawy ze sklepu. Wpadłem ostatnio po uszy przez kawę brazylijską Brasil Santos od Fogo. Jeszcze żadna kawa mi tak nie smakowała jak 100% Arabica z Brazylii. Warto czasem spróbować czegoś innego….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *