Odkamieniacz do ekspresu – dlaczego jest niezbędny i jak się go stosuje?

Kiedy już znajdziemy wymarzony ekspres do kawy, musimy pamiętać o tym, by używać go zgodnie z przeznaczeniem i dbać o niego, a będzie nam służył przez długie lata. Fakt – gwarancja na ekspres do kawy trwa 2 lata, ale gdy odkamieniamy go i odpowiednio konserwujemy, może nam służyć dużo dłużej.

Zakamienianie się ekspresu wynika ze znajdującego się w wodzie z kranu wapnia, który osadza się we wnętrzu ekspresu. Odkamieniacze są produkowane na bazie kwasu cytrynowego, pamiętajmy jednak że ich skład różni się w zależności od przeznaczenia, dlatego nie powinniśmy używać do odkamieniania ekspresu tego samego preparatu, co np. do odkamieniania czajnika. Kupując odkamieniacz do ekspresu zwróćmy więc uwagę na opakowaniu, czy jest odpowiedni do ekspresów do kawy. Praktycznie każdy producent ekspresów do kawy ma w ofercie odkamieniacz swojej marki i zaleca jego stosowanie, ale nie jest to konieczne. Są odkamieniacze droższe, np. odkamieniacz do ekspresu DeLonghi – cena około 50 zł, ale jest to koncentrat wystarczający na 4 użycia. Standardowa cena to około 10-15 zł za buteleczkę. W sklepach są już dostępne specjalistyczne odkamieniacze do ekspresów na kapsułki!

Ekspresy automatyczne i na kapsułki mają zwykle specjalny przycisk z funkcją odkamieniania. Wlewamy wtedy odkamieniacz do ekspresu do pojemnika na wodę rozcieńczonego w odpowiedniej proporcji (zgodnie z instrukcją) i włączamy ten przycisk. W trakcie trwania procesu (który trwa zwykle około godziny) wystarczy tylko dopilnować, by zapewnić zbiornik na wylewającą się gorącą wodę z odkamieniaczem. W przypadku ekspresów kolbowych roztwór również umieszczamy w pojemniku na wodę, z tym że musimy ją przepuścić ręcznie przez kolbę i dyszę, najlepiej dwukrotnie.

Częstotliwość odkamieniania ekspresu zależy od tego:

  • jak często parzymy kawę?
  • czy używamy filtra w zbiorniku z wodą?
  • jak twarda jest woda, której używamy do parzenia kawy?

Niektórzy producenci umieszczają w kartonach z urządzeniami jednorazowe testery twardości wody. Przy średniej twardości wodzie ekspres należy odkamieniać co około 300 kaw, czyli przy 2 kawach dziennie – co około 5 miesięcy. Odkamieniacz do ekspresu można zakupić w kilku wariantach: płynu, tabletek czy proszku. Osobiście najbardziej polecam płyn, ponieważ nie musimy się wtedy obawiać, że preparat nie do końcu się rozpuści i nie spełni swojej funkcji lub osiądzie wewnątrz mechanizmu ekspresu. Skąd wiedzieć, że ekspres należy już odkamienić?

  • w ekspresach zautomatyzowanych – gdy urządzenie to zasygnalizuje
  • gdy dysza już słabo spienia mleko
  • gdy kawa ma zbyt niską temperaturę
  • gdy strumień kawy jest słaby i dużo czasu zajmuje wypełnienie pełnej filiżanki

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *