Rodzaje kawy – jaką kawę można przygotować za pomocą ekspresu?

Wiele osób chcących kupić ekspres do kawy, nie do końca potrafi zdefiniować, jaką kawę lubi pić najbardziej. To duża trudność, bo określenie swoich potrzeb i preferencji to podstawa, by wybrać najlepszy dla siebie ekspres do kawy. Kupując ekspres do kawy warto zapytać, jakie rodzaje kawy będzie on w stanie przygotować?

ESPRESSO

Bardzo mała (25-30 ml) i intensywna, czarna kawa przygotowana ciśnieniowo – pomimo to, w związku z krótkim czasem parzenia, ma ona mniej kofeiny niż inne kawy. Stąd też jej nazwa, która pochodzi od włoskiego słowa „espressivo”, co oznacza „wyrazisty”. Do jej przygotowanie będzie potrzebna kawiarka lub ekspres ciśnieniowy. Powinna być parzona z mieszanki arabiki i robusty. Jest tak naprawdę podstawą – bazą wszystkich innych kaw! Najbardziej popularna jej wariacja to espresso macchiato, czyli espresso z dodatkiem dosłownie kilku kropel mleka.

LUNGO

Czyli po prostu duża, czarna kawa. Przez „duża” rozumie się podwójną ilość wody, czyli około 50-60 ml. W związku z dłuższym czasem parzenia, pomimo tej samej ilości ziaren użytych do przygotowania napoju, ma ona więcej kofeiny niż espresso. Można ją zaparzyć praktycznie w każdym ekspresie.

CAFFE AMERICANO

Jest przyrządzana na bazie 1 lub 2 filiżanek espresso, gdzie proporcja kawy i wody to 1:2 Jest to duża i aromatyczna kawa, którą można również „zakropić” mlekiem aby uzyskać AMERICANO WHITE.

Jaka jest więc różnica między kawą lungo a americano? Lungo przygotowuje się przez parzenie kawy przez dłuższy czas większą ilością wody, americano uzyskuje się po prostu przez dolanie do espresso około 120 ml wody. Aby ją przygotować, wystarczy ekspres ciśnieniowy mogący przygotować espresso.

CAFFE LATTE

Powstaje po dodaniu do mocnego espresso dużej ilości podgrzanego i lekko spienionego mleka. Najczęściej przez nas wybierana, tak przynajmniej wynika z moich rozmów z kupującymi ekspres. Do spienienia mleka można użyć zewnętrznego spieniacza lub dyszy znajdujące się w ekspresie, urządzenia z automatycznym spienianiem mleka (ekspresy wysokociśnieniowe) pozwolą nam przygotować ją za pomocą jednego przycisku. Jeśli do spienionego, gorącego mleka wlejemy ostrożnie filiżankę espresso, powstanie fantastycznie prezentujące się trójwarstwowe LATTE MACCHIATO. Gorące mleko pozostaje wtedy na dnie naczynia, a mleczna pianka – u góry.

CAPPUCCINO

Idealne cappuccino powstaje po wlaniu espresso do mocno spienionego mleka. Dla fanów dobrego cappuccino polecam zewnętrzny spieniacz do mleka lub ekspres ciśnieniowy z dobrym pojemnikiem spieniającym.

Rodzaje kawy to temat na samodzialną stronę, przedstawiłam tu te najbardziej popularne. Wariacji jest naprawdę mnóstwo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *