Spieniacz do mleka – jak spieniać mleko do kawy z ekspresu?

Jeśli chodzi o spieniacz do mleka, ekspresy do kawy możemy podzielić na takie, które:

– zaparzą jedynie kawę czarną

– mają dyszę z gorącą parą do spieniania mleka

– mają wbudowany automatyczny mechanizm spieniania mleka

Ekspresy kolbowy z automatycznym spienieniem mleka to wydatek około 1000 zł, czyli 3 razy więcej niż ekspres kolbowy z dyszą. Ceny ekspresów automatycznych z dyszą zaczynają się do 1000 zł, podczas gdy te z automatycznym mechanizmem kosztują ok. 2500-3000zł, czyli znowu prawie 3 razy więcej. Z czego wynika tak duża różnica? Niestety – wygoda ma swoją cenę. Każdy gadżet ułatwiający nam obsługę lub wykonujący za nas jakieś czynności, to duży skok cenowy. Nawet wyświetlacz elektroniczny lub jego brak w ekspresie to różnica w cenie rzędu 200-300 zł. Spieniacz do duża wygoda, to zawsze idealnie spienione mleko i szybsze przygotowanie jednej kawy mlecznej za drugą. Idealnie – moim zdaniem – spienia się zimne mleko prosto z lodówki 3,2%, dodatkowo pianka mleczna utrzymuje się wtedy długo na powierzchni kawy.

Znam też osoby, które kupują dobry ekspres ciśnieniowy (np. kolbowy) i do tego dokupują zewnętrzny spieniacz do mleka (zupełnie oddzielnie urządzenie do spieniania). Jest to bardzo dobry pomysł, z tym że musimy się wtedy liczyć z tym, że w kuchni przybędzie nam kolejne urządzenie + wybrudzimy nie jedno, a 2 do przygotowania kawy mlecznej.W sklepach możemy spotkać trzy rodzaje urządzeń do spieniania mleka:

spieniacz – trzepaczka do ubijania piany z mleka, czyli rękojeść z drucikiem zakończonym sprężynką:

kubek spieniający – urządzenie zewnętrzne i niezależne w formie kubka do którego wlewamy a następnie spieniamy mleko

– „wyspa mleczna” – pojemnik w formie przystawki do ekspresu, np. do A Modo Mio czy Talea od Saeco, które podłącza się rurką do ekspresu, i które powoduje podgrzanie i spienienie mleka za pomocą pary wytwarzanej przez ekspres podanej przez tą rurkę.

Z tego co miałam okazję testować, najlepiej spienione mleko – praktycznie na sztywną pianę, jak białko od jajka – robiło aeroccino (kubek spieniający) od Nespresso, z tym że koszt takiego spieniacza to około 400 zł. Przy niektórych modelach, np. z serii Pixie, ten spieniacz jest sprzedawany w komplecie z ekspresem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *