Kawa z mlekiem – który ekspres przygotuje najlepsze latte?

Zdecydowana większość polaków wybiera kawę z mlekiem. Caffe latte, latte macchiato czy cappuccino – możemy je przygotować prawie w każdym ekspresie kolbowym, kapsułkowym lub automatycznym. Potrzebujesz ekspres do latte? Mogą one korzystać z 2 różnych mechanizmów do spieniania mleka:

– dysza z gorącą parą

– dzbanek na mleko

– rurkę zasysającą mleko z kartonika



Dysza z parą – zanurzamy końcówkę dyszy w kubeczku z mlekiem – jeśli chcemy zaparzyć tylko jedną kawę, wystarczy że nalejemy mleko do filiżanki, z której będziemy ostatecznie pić napój. Uruchamiamy dyszę, co powoduje uwolnienie się z jej końcówki strumienia pary wodnej. Pary wodna powoduje że mleko w filiżance (lub innym pojemniczku) nagrzewa się i spienia. Najlepiej spienia się zimne mleko, prosto z lodówki. Do tak spienionego mleka dolewamy gorącą kawę. Jako że spienienie pojedynczej porcji mleka zajmuje od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund – w zależności od ilości mleka i tego, jaki stopień spienienia chcemy uzyskać – może to być uciążliwe, gdy chcemy zaparzyć kilka kaw mlecznych.

Kawa z mlekiem wyjdzie nam szybciej i często lepiej jeśli wybierzemy ekspres z automatycznym spienianiem mleka. Moim zdaniem świetnie sprawdzają się ekspresy, które z przodu mają wsuwany dzbanek na mleko. Trzymamy go w lodówce z mlekiem w środku, przed użyciem mocujemy do frontu ekspresu. Mleko jest spieniane przechodząc przez rurkę i dozowane bezpośrednio do kawy. Po użyciu wysuwamy pojemnik i wkładamy do z powrotem do lodówki. Na podobnej zasadzie działa rurka zasysająca mleko, z tą tylko różnicą, że pobiera je bezpośrednio z kartonika.

Prawidłowa kolejność, to najpierw mleko, potem kawa!

W większości ekspresów z dzbankami mamy też regulację, gdzie możemy wybrać, jaki typ kawy mlecznej chcemy przygotować W zależności od tego, jaka kawa z mlekiem ma zostać przygotowana, urządzenie tylko podgrzeje, lub spieni mleko. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotujemy w ekspresie najpopularniejsze kawy mleczne, w tym trójwarstwowe macchiato.



Znam też osoby, które kupują dobry ekspres ciśnieniowy (np. kolbowy) i do tego dokupują zewnętrzny spieniacz do mleka (zupełnie oddzielnie urządzenie do spieniania) – ale o tym napiszę trochę później.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *