Jura Z6 – światowa premiera dostępna już w Polsce

Jura to najwyższa klasa ekspresów do kawy do użytku domowego. Często droższe od pozostałych, są naprawdę warte swojej ceny. Tym bardziej, że nawet pomimo swojego przeznaczenia, sprawdzą się też dobrze w małej gastronomii. Zresztą wspominałam już o nich, a nawet poświęciłam im cały oddzielny wpis. Ostatnio producent na swojej stronie internetowej poinformował o premierze nowego modelu Jura Z6:

Z zaciekawieniem więc postanowiłam się mu przyjrzeć. „Najnowocześniejsza generacja” – tak reklamuje producent swój nowy ekspres Jura Z6. Cóż nowego może robić ekspres, jeśli nie po prostu dobrą kawę?;) Otóż takie są jego zalety:

  • szerokie spektrum zaprogramowanych rodzajów kaw – od silnego ristretto po łagodną flat white, a także możliwość zaprogramowania swojej kawy o ulubionych parametrach
  • duży zakres (od 1 do 10) mocy kawy, jaką może wybrać użytkownik
  • bardzo prosta i intuicyjna obsługa – aby zaparzyć kawę wystarczy użycie 1 przycisku, pełna sterowalność z frontu urządzenia
  • ma wbudowaną funkcję zaparzania wstępnego polegającego na zwilżeniu zmielonych ziaren
  • automatyczne, 10-stopniowe spienianie mleka z możliwością wyboru temperatury mleka (!) W ekspresie Jura Z6 spotykam się z tym po raz pierwszy i uważam to bardzo ciekawy pomysł, tym bardziej że mleko im cieplejsze, tym słodsze i nie każdemu może to odpowiadać
  • inteligentny system filtrowania wody – filtr Claris w ekspresie Jura Z6 chroni ekspres przed osadem z kamienia, jednak nie eliminuje z wody dobrych dla organizmu człowieka związków mineralnych

Ekspres do kawy Jura Z6 posiada nowoczesny, rewolucyjny i opatentowany Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej P.E.P.© (optymalizujący czas ekstrakcji i gwarantujący silny aromat) Nie udało mi się niestety znaleźć informacji o tym, czym różni się od od ekstrakcji w ekspresach innych marek, może poza tym że optymalizuje ona czas ekstrakcji:) Tam też ciśnienie nie jest stałe, a pulsuje od około 9 do 15 barów „wyciskając” esencję kawy z ziaren. Właściwie to każdy producent ma swoją opatentowaną metodą ekstrakcji kawy i może dlatego ich szczegóły nie są jawne?

A może ktoś z was wie?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *