Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem kawy.

Młynek do kawy w ekspresie może być udarowy lub żarnowy, tak jak to się ma w przypadku młynków do kawy jako oddzielnych urządzeń. Młynek żarnowy zaś może być ceramiczny lub metalowy (stalowy). Przed zakupem ekspresu naprawdę warto zwrócić uwagę na to, jaki młynek do kawy jest w nim wbudowany. Najtańsze ekspresy automatyczne mają wbudowany młynek udarowy, droższe (zwykle o około 200-300 zł) mają już młynek żarnowy.

Jaka jest różnica między tymi młynkami?

młynek udarowy – jest zbudowany jak typowe stare młynki do kawy – ma w środku 2 ostre „młoteczki”, które kręcąc się mielą ziarna. Robią to tnąc ziarna -im dłużej mielimy, tym drobniejsza jest kawa. Mieląc kawę wytwarza on jednak wysoką temperaturę, powodując że kawa gorzknieje.

młynek żarnowy – ma wbudowane żarna, takie jak do mielenia zboża. Są to 2 elementy które obracając się, miażdżą ziarna – w ten sposób nie tracą one swoich walorów smakowych. Regulacja poziomu zmielenia ziaren polega na tym, że żarna oddalają się od siebie lub przybliżają, tworząc mniejszą lub większą przestrzeń dla fragmentów zmielonych ziaren.

Młynek żarnowy może być zbudowany z 2 materiałów, z których każdy ma plusy i minusy:

  • młynek ceramiczny – jest cichszy podczas pracy, ale mnie trwały.
  • młynek metalowy – w przeciwieństwie do młynka ceramicznego – jest głośniejszy, ale bardziej trwały.

Młynki żarnowe:

Z tego co zaobserwowałam, różnica w dźwięku jest naprawdę niewielka i zależy też od materiału wykonania obudowy ekspresu (plastik czy stal nierdzewna). Moim zdaniem lepiej sprawdzają się młynki metalowe.

Jakikolwiek materiał młynka wybierzesz, zwróć pod uwagę przede wszystkim to, by był on żarnowy. Fakt – wpływa to na cenę, ale naprawdę warto. W młynkach ręcznych również widać tą różnicę – udarowe kosztują zwykle do 100 zł, żarnowe około 250 – 300 zł.

Pamiętaj! W przypadku młynka żarnowego pokrętłem regulującym grubość mielenia kręcimy tylko w trakcie pracy ekspresu. Przestawianie grubości mielenia „na sucho” może spowodować uszkodzenie młynka (jeśli ziarna utkną między żarnami) i serwis nie pokryje kosztów naprawy młynka w ramach gwarancji.