Siemens EQ.6 – szósta generacja ekspresów Siemens

Ekspres do kawy Siemens EQ.6 zawdzięcza swoją nazwę temu, że to szósta seria ekspresów marki Siemens. Producent postawił w tym przypadku na elegancki, nowoczesny wygląd. Faktycznie, pomimo że stylistyka urządzeń utrzymuje się i wszystkie ekspresy są dosyć duże i mają sześcienny kształt:


Zdecydowałam się napisać o ekspresie Siemens EQ.6, ponieważ od 2 miesięcy mam przyjemność pić z niego kawę w biurze – stąd subiektywne i sprecyzowane moje o nim zdanie, a nie tylko ocena parametrów. A te są naprawdę przyzwoite – moc ekspresu Siemens EQ.6 to 1500 W, pojemność zbiornika na wodę ma pojemność aż 1,7 litra i duży, kolorowy i elektroniczny wyświetlacz dotykowy. Wyposażony jest w ceramiczny młynek żarnowy. Producent chwali się tym, że urządzenie odkamienia i czyszczenia odbywają się praktycznie samodzielnie.

Jaka jest moja opinia? Podzielmy ją na 2 części:

PLUSY EKSPRESU Siemens EQ.6

  • Jakość kawy – naprawdę jest fantastyczna! A miałam okazję próbować naprawdę wiele jej wariantów, od typowego espresso, po duże i białe latte. Każde wychodziło idealne. W biurze są dwa urządzenia, a te same ziarna zaparzone w Siemensie smakują dużo lepiej. Przypadek? 😉
  • Spienianie mleka – Siemens EQ.6 nie ma żadnego skomplikowanego systemu – ot, zwykła rurka która pobiera mleko z kartonika i podaje spienione do filiżanki. Trzeba jednak przyznać, że pianka jest perfekcyjna!
  • Bardzo szeroki zakres parametrów parzonej kawy – od rozmiarów po moc. Każdy może dzięki temu zrobić kawę dokładnie taką, na jaką ma ochotę.

MINUSY EKSPRESU Siemens EQ.6

  • Urządzenie jest bardzo duże, co zresztą jest domeną każdej serii Siemensa
  • Pojemnik na wodę jest wsuwany z góry, co utrudnia jego napełnianie gdy jest umieszczony pod szafką (niezależnie od tego, czy chcemy nalać do niego wody np. z butelki, czy chcemy wyjąć pojemnik i uzupełnić go wodą z kranu)
  • Pomimo wysokiej mocy, czas przygotowania napoju jest długi. Szczególnie przy przygotowywaniu kaw mlecznych, moment między zakończeniem nalewania mleka a rozpoczęciem dopełniania napoju kawą.
  • Często domaga się czyszczenia i odkamieniania, chociaż może mieć na to wpływ fakt bardzo intensywnej eksploatacji.

Pomimo, że ilościowo wymieniłam więcej minusów niż plusów, zdecydowanie polecam ekspres Siemens EQ.6 – bo najważniejszym sprawdzianem dla każdego ekspresu jest zaparzona kawa, a kawa z tego ekspresu jest naprawdę idealna 🙂

Fajną prezentację ekspresu Siemens EQ.6 znajdziecie tutaj:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *